Nieuws over hersenletsel

Terug

Kabinet zet in op betere gehandicaptenzorg.

Voor de meeste mensen is het heel gewoon: je vrije tijd vul je zelf in, je doet de dingen die je zelf wilt doen.

Voor bijna 20 procent van de mensen is dit geen vanzelfsprekendheid.

Daarom stond de afgelopen de Week van de Toegankelijkheid, begin oktober in het teken van toegankelijk recreëren en doen wat je zelf wilt. 

Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) kwam op de eerste dag van de Week van de Toegankelijkheid al met een reeks maatregelen om de zorg voor mensen met een beperking te verbeteren.

 

 



In het programma 'Volwaardig Leven' dat minister De Jonge naar de Tweede Kamer staat dat ze inzetten op betere gehandicaptenzorg door middel van onderstaande maatregelen:

  • er komen 100 extra plekken bij gespecialiseerde instellingen voor mensen met de zwaarste zorgbehoefte.
  • er komen teams van gespecialiseerde hulpverleners die bij kunnen springen in crisissituaties.
  • een gespecialiseerde ondersteuner gaat 450 mensen met een beperking en hun naasten gedurende twee jaar steun verlenen. Daarbij kun je denken aan het organiseren van de administratie binnen gezinnen.

 

De minister benadrukt dat het belangrijk blijft om passende zorg te bieden, zodat er aandacht is voor de eigen behoeftes en wensen van mensen met een beperking en hun naasten. ‘We zien dat de groep mensen met een beperking relatief zorg intensiever is geworden. Ook de eisen die zij stellen aan de zorg zijn veranderd.'

 

Het kabinet gaat dit programma samen met professionals, zorginstellingen, belangenverenigingen en andere betrokkenen uitvoeren.

Er is in totaal 36 miljoen euro beschikbaar.

Mensen met een beperking en hun naasten zullen zoveel mogelijk meedenken en meebeslissen.

 

Kabinet zet in op betere gehandicaptenzorg.