Nieuws

Terug

Dankzij deze uitvinding kan gehandicapte Robin (14) weer gamen!

In het AD lazen we over een briljante uitvinding. Dankzij de nieuwste uitvinding van de Rotterdamse Ruud van der Wel kunnen zwaar gehandicapte kinderen voor het eerst gamen. Met behulp van een vederlicht te besturen joystick, aanraakschakelaar en een schakelaar die met de mond bediend kan worden, spelen zij op de Xbox. ‘Eén van de jongens riep: “ik kan voor het eerst lopen!”, toen hij het spel speelde. Heel emotioneel.’

De 14-jarige Robin uit Ridderkerk werd ruim twee jaar geleden aangereden door een motor en liep ernstig hersenletsel op. Hij lag maanden in coma en probeert sinds hij weer bij kennis is met intensieve therapie aan zijn herstel te werken. “Robin zit opgesloten in zijn eigen lichaam en kan eigenlijk bijna niks meer. Voor het ongeluk hield hij erg van gamen en dus wilde ik dat weer mogelijk maken voor hem” vertelt Rotterdammer Ruud van der Wel. De therapeut van revalidatiecentrum Rijndam kreeg vaker vragen of hij iets kon bedenken om spelcomputers ook toegankelijk te maken voor kinderen met een zware lichamelijke beperking en dus ging hij met collega Peter Feenstra aan de slag. Met succes, want inmiddels speelt Robin het spelletje Peggle. Een kleurrijk behendigheidsspelletje waar je met een kanon balletjes uit de lucht moet schieten. Robins zusje Rosalie richt het kanon en hij schiet de ballen af door op de grote knop te drukken. Robin straalt als hij speelt, tot groot geluk van zijn moeder Miranda.

De al bestaande aangepaste gamecontroller (Xboc adaptive controller) wordt dankzij de aanpassingen toegankelijk voor mensen met een zeer ernstige beperking. “Robin gebruikt een grote knop die met een vederlichte aanraking bestuurd kan worden. Die sluit ik aan op de Xbox en zo kunnen ze weer samen spelen” legt Van der Wel uit. “Bij kinderen met een spierziekte maken we vaak gebruik van een soort blaas/zuigschakelaar, waarmee de kinderen met minimale blaaskracht de spelletjes kunnen bedienen”.

“Het is heel goed voor de sociale contacten. Kinderen met een spierziekte of hersenbeschadiging kunnen vaak niet meespelen met leeftijdsgenootjes, maar dit kunnen ze wel. Eén van de jongens was zó blij dat hij zijn vriendjes thuis kon uitnodigen om samen te gamen. Daar word ik heel emotioneel van” zegt de Rotterdamse uitvinder.

Het is niet de eerste keer dat Van der Wel met zijn uitvindingen het leven van gehandicapte kinderen een stuk leuker maakt. Met zijn stichting My Breath My Music maakt hij het mogelijk om muziek te maken. Hij ontwikkelde meerdere instrumenten die mensen met een zware beperking kunnen bespelen. Van der Wel: “Ik gaf al jaren muziektherapie en ademhalingstherapie, maar dankzij enkele apps en uitvindingen is de therapie opeens heel leuk geworden. Zo hebben we de Magic Flute ontwikkeld, die voor bijna iedereen bespeelbaar is. De ervaringen en expertise van de muziekapps kon ik gebruiken om ook gamen toegankelijk te maken”.

Het gamen heeft ook medische voordelen voor de kinderen als ze de blaas/zuigschakelaar gebruiken. Spelenderwijs trainen ze hun longen en worden ze sterker. Van der Wel reageert dankbaar op de reacties van ouders en kinderen: “Ik krijg veel waardering. Zo lang ik leef, zal ik iets maken dat nog niet bestaat voor kinderen met een beperking”. Hier lees je het artikel in het AD.

Dankzij deze uitvinding kan gehandicapte Robin (14) weer gamen!