Nieuws

Terug

Een rode vlag: wees – ook jaren later - alert op gevolgen van licht hersenletsel

In het vakblad VROEG, van het kennisplatform jonge kind, lazen we een interessant interview met psycholoog drs. Luca Verheul. “Neem licht hersenletsel bij jonge kinderen serieus” benadrukt drs. Luca Verheul, medisch psycholoog en GZ-psycholoog Kind&Jeugd. Het komt namelijk regelmatig voor dat jonge kinderen na een flinke val hiervoor niet extra in de gaten worden gehouden. “Daardoor blijven zij te lang onder de radar of worden verkeerd gediagnosticeerd.” Licht hersenletsel komt vrij veel voor bij jonge kinderen. “Meestal door relatief kleine ongevallen in of rond het huis.” Wel moet het gaan om echt een forse klap. “Dergelijk letsel ontstaat niet door af en toe het hoofd te stoten.”

Hersenletsel laat zich in veel gevallen redelijk eenvoudig herkennen. “Op het moment zelf verliest het kind meestal kort zijn bewustzijn of laat het kort wat geheugenverlies of verwarring zien, is wat suf en braakt misschien.” Verontrustend genoeg allemaal. “Daarom volgt meestal wel een bezoek aan het ziekenhuis. Is de ongerustheid terecht, dan volgt meestal neurologisch onderzoek.”

Verborgen schade. De groep kinderen met ernstig hersenletsel wordt vanuit het ziekenhuis goed gevolgd in hun ontwikkeling. “Dat geldt helaas niet voor de kinderen met licht hersenletsel. Deze krijgen dan het advies het een aantal weken rustig aan te doen.” Meestal helpt dit wel voor de korte termijn. “Dit is de reden waarom ze verder niet gevolgd worden op dit punt.” Echter, voor het merendeel blijkt dit inderdaad niet nodig te zijn. Daar staat tegenover dat een flink aantal, naar schatting wel 20%, wel degelijk problemen houdt. “Hun gedrag is vaak anders, ze zijn snel vermoeid of prikkelbaar. Ook kunnen ze gevoeliger zijn voor geluid en licht.”  Luca Verheul: “Licht hersenletsel kan grote impact hebben op het gedrag en het functioneren van een kind”. Verheul raadt aan om op dergelijke signalen te letten. “Op de langere termijn kunnen concentratieproblemen of geheugenproblemen optreden. Vergrote impulsiviteit in hun gedrag komt ook veel voor. Op zich zijn dit zaken die je bij een jong kind wel kunt opmerken. Probleem is echter dat een kind van 3 of 4 zich nog niet zo goed hoeft te kunnen concentreren of taakgericht te zijn. Daarom wordt hier meestal niet zo goed opgelet door zijn omgeving. Iets wat maakt dat schadelijke gevolgen van licht hersenletsel vaak pas later aan het licht komen, namelijk op het moment dat er op zulke functies echt een beroep wordt gedaan.” Lees het hele gesprek op de website van ‘VROEG Kennisplatform jonge kind’.

Tijdens het Online congres - Vroegsignalering en Vroeghulp op woensdag 10 februari 2021 spreekt drs. Luca Verheul over hersenletsel, de ontwikkeling van het brein en het kind en het herkennen van hersenletsel bij kinderen. Lees meer over dit online congres op de website van congresburo.

Een rode vlag: wees – ook jaren later - alert op gevolgen van licht hersenletsel