Nieuws

Terug

“Frame Running, de sport die mijn leven veranderde!”

Mijn naam is Henk Huizing en sinds twee jaar doe ik aan Frame Running. Ik ben door mijn vrouw aangestoken met het Frame Running-virus. Zij doet deze sport al langer vanwege haar lichamelijke beperking en ik hielp tijdens trainingen. Toen wist ik nog niet dat deze sport ook voor mij geschikt is. Sinds mijn hersenletsel heb ik namelijk zelf ook wat problemen. Desondanks was ik in mijn ogen niet beperkt genoeg. Totdat het wielrennen niet meer lukte en ik na elke training helemaal overprikkeld en oververmoeid thuiskwam. Op de dunne bandjes van de racefiets was ik een gevaar op de weg voor mijzelf en anderen. Dat was het moment waarop de opmerkingen van mijn vrouw en de ergotherapeut tot me door begonnen te dringen en ik met andere ogen naar deze sport ging kijken. Inmiddels heb ik mijn mening 180 graden bijgesteld en promoot ik Frame Running volop!

Ik heb zelf ervaren dat Frame Running een fantastische sport is. Ook voor veel andere mensen met een (loop)beperking kan dit een fantastische sport zijn, zowel op recreatief als wedstrijdniveau. Deze sport heeft mij al veel gebracht zoals: sociale contacten, een goede conditie, nieuwe bezigheden, sportieve uitdagingen en veel plezier. Iets wat ik iedereen gun!

Wat is Frame Running en wie kan het doen? Frame Running is een para-atletieksport. Je kunt lopen of rennen met behulp van een runningframe. Dat is een soort driewiel-loopfiets, met een zadel, stuur en borststeun. Door de stabiliteit van het frame ben je in staat om vooruit te komen ondanks bijvoorbeeld balansproblemen, een eenzijdige verlamming, spasmen of vergroeiingen. De snelheid die je uiteindelijk kunt behalen, is afhankelijk van de ernst van je beperking. Maar zeker is dat iedereen, door consequent te oefenen, flinke vooruitgang kan boeken waardoor je conditie en spierkracht behouden blijft of zelfs vergroot wordt. Op de foto zie je Henk met zijn runningframe.

Frame Running kun je zelf doen of bij een atletiekvereniging. Frame Running kun je doen bij een atletiekvereniging, maar ook recreatief in je vrije tijd. Zelf train ik twee keer per week met een gezellige groep framerunners bij Atletiekvereniging MPM Hengelo op de atletiekbaan van het FBK-stadion. Soms trainen wij samen met valide atleten en nemen we deel aan clubwedstrijden. Onze groep beheert het Frame Running Belevingscentrum. Daar kunnen mensen verschillende merken en soorten frames testen vóór ze hun eigen running frame aanschaffen. De groep framerunners is heel divers zowel qua leeftijd als mate van beperking en sportieve prestaties. Binnen onze trainingsgroep staat plezier voorop en iedereen kan op zijn of haar eigen tempo en niveau trainen.

Naast de training bij Atletiekvereniging MPM Hengelo, trainen mijn vrouw en ik regelmatig samen. We lopen dan een langere ronde door het mooie Twentse landschap. Je bent lekker buiten bezig, wat voor mij erg fijn is. Ik kan mijn hoofd ‘leeg maken’ en het helpt overprikkeling voorkomen.

Het is mooi om te zien dat steeds meer atletiekverenigingen in Nederland deze tak van sport aanbieden. Ook worden in het hele land regiowedstrijden georganiseerd voor zowel beginners als gevorderden. Framerunners zijn ook bij steeds meer hardloopevenementen welkom op verschillende afstanden. Begin april hoop ik voor de tweede keer een halve marathon te lopen. Wil je meer informatie over aangepast sporten bij atletiekvereniging MPM Hengelo kijk dan op: www.mpmhengelo.nl/aangepastsporten.

Hoe begin ik met Frame Running? Om te kunnen starten met Frame Running heb je een runningframe nodig. Via Uniek Sporten kun je er één lenen (als de gemeente waar je woont tenminste aangesloten is). Mocht dat laatste niet het geval zijn dan kun je een beroep doen op Frame Running Nederland. Vervolgens kun je gaan ervaren of Frame Running een geschikte sport voor je is. Dit doe je bij een club in de buurt of door zelf met regelmaat te gaan lopen. Een paar sportschoenen of lage wandelschoenen zijn handig maar ook op gewone of aangepaste schoenen kun je eerst prima uit de voeten. Een fietsbroekje met zeem is wel een aanrader net als aansluitende (sport)kleding, passend bij het weer en meerdere lagen als het kouder is. Het allerbelangrijkst is dat je zin hebt om te bewegen, om te sporten. Meer informatie over clubs bij jou in de buurt of het lenen van een frame is te vinden op www.framerunning.nl en op www.unieksporten.nl.

Is een running frame duur? Als je na een tijdje merkt dat je door wilt gaan met deze sport, zijn er verschillende mogelijkheden om een eigen frame aan te schaffen. De meest voor de hand liggende is om een aanvraag bij de WMO van je gemeente te doen voor een PGB voor een sporthulpmiddel (hierbij is het vaak wel noodzakelijk om lid te worden van een club, omdat de WMO alleen verantwoordelijk is voor participeren in de maatschappij en niet voor het sporten op zich). Ook is het mogelijk om via Uniek Sporten een aanvraag voor een eigen runningframe te doen. Zelf aanschaffen, eventueel met crowdfunding, kan ook een optie zijn.

Frame Running is geweldig! Wat Frame Running zo leuk maakt, is het lekker in de buitenlucht in beweging zijn met anderen. Daarnaast motiveren wij elkaar om ieder voor zich het beste uit onszelf te halen. Het running frame stelt je in staat om deel te nemen aan wedstrijden en evenementen. Hierdoor sta je niet meer aan de zijlijn, maar maak je weer deel uit van een groep. Het voldane gevoel als je jezelf uitdaagt en je grenzen verlegt is heerlijk. Ook een wandeling door het bos behoort weer tot de mogelijkheden. Dat je conditie en spierkracht verbetert, is nog een bijkomend voordeel waar je dagelijks plezier van zult hebben.

Ben je na het lezen van mijn verhaal enthousiast geworden en wil je graag meer informatie, een afspraak maken bij het belevingscentrum of een keer een proefles volgen bij onze groep? Stuur dan een e-mail naar: framerunning@mpmhengelo.nl. Ook kun je ons volgen op Facebook en op Instagram.

Op zaterdag 10 juni 2023 is er in het Fannie Blankers Koen-stadion in Hengelo een gratis sportdag aangepast sporten, de Special Friends Sportdag. Natuurlijk kun je daar kennismaken met Frame Running. Wij zijn erbij met testframes. Kom het proberen!

De groep framerunners tijdens tactische bespreking. Beide foto's zijn van Henk en Gerlinda Huizing.

“Frame Running, de sport die mijn leven veranderde!”