Nieuws

Terug

Je wil het wel én je wil het niet – een helm op tijdens het fietsen

In 2019 overleden er 203 fietsers in het verkeer, ten minste 65 mensen daarvan fietsten op een elektrische fiets. In 2020 overleden er 229 fietsers in het verkeer, waaronder 74 E-bikers. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen 25 jaar! Er is dus aandacht nodig om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren.

Neuroloog Myrthe Boss schreef er een artikel over naar aanleiding van het overlijden van haar moeder in 2018 die op de fiets betrokken raakte bij een aanrijding. In dat artikel vroeg zij aandacht voor de verkeersveiligheid van fietsers en voor het stimuleren van helmgebruik bij kwetsbare groepen. Inmiddels is de denktank Artsen voor Veilig Fietsen opgericht met onder meer Marcel Aries, Marieke Visser en William Kramer. Je hebt ze wellicht al eens in de media gehoord. Het artikel van Myrthe Boss ‘Waarom draag jij (g)een helm?’ lees je hier.

Ook het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg geeft advies over veiligheid tijdens het fietsen. De folder ‘Veilig op pad met de e-bike’ geeft informatie en tips om de kans op ongelukken en ernstig letsel te verkleinen. De folder is gratis te downloaden op onze website en vrij beschikbaar om te delen. Deze folder is opgesteld in een samenwerking tussen het EHL (Annemarie Stiekema, Caroline van Heugten), het Alzheimer Centrum Limburg (Martin van Boxtel), Maastricht UMC+ (Marcel Aries) en VieCuri Medisch Centrum (Dennis Barten). Lees hier waarom de Nederlandse Fietsersbond tégen een verplichting is om een helm te dragen. Nog meer informatie over verkeersveiligheid en het dragen van een fietshelm lees je op de website van het SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek.

Je wil het wel én je wil het niet – een helm op tijdens het fietsen