Nieuws

Terug

Fietsmaatjes brengen de buurt dichterbij. Inspirerend!

De wereld wordt klein wanneer je slecht ter been bent, niet goed kunt zien, vergeetachtig wordt of een andere beperking hebt. De Leidse fietsvrijwilliger Marijke Booijink ziet hoe het duofietsen de buurt weer terug geeft aan haar fietsmaatjes.

Als je gezondheid afneemt en je belemmerd bent in je bewegelijkheid, dan kom je zelfstandig vaak niet of nauwelijks meer de deur uit. Je buurt lijkt dan plotseling ver weg. Als fietsmaatjes weten we hoe deze afstand te overbruggen. Al fietsend ontdekken we samen wat er veranderd is in ons dorp of onze stad, hebben contacten onderweg en genieten van de omringende natuur. En, het is een groot voordeel dat je met het duofietsen naast elkaar zit. Er is alle gelegenheid is voor een babbel onderweg. Lees hier de inspirerende blog over Fietsmaatjes in Leiden en Leiderdorp. Hier is de website van alle Fietsmaatjes.

En toen kwam Corona en bleven de fietsen op stal. Maar niet voor lang!

Heel voorzichtig aan kunnen de Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp straks weer de weg op. Dat dankzij een innovatief scherm dat de fietsende maatjes veilig van elkaar scheidt. Natuurlijk moet bij het gebruik van de duofietsen wel een streng protocol gehanteerd worden. Sinds zes weken staan de zestien blauwe duofietsen van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp op stal. Begrijpelijk gezien de 1,5 meter-coronamaatregelen. Maar veel van de maatjes hunkeren ernaar om met elkaar weer naar buiten te kunnen gaan. Daarom hebben bestuur en enkele vrijwilligers een scherm bedacht en in tienvoud zelf gemaakt, waarmee tóch veilig en verantwoord kan worden gefietst. Uiteraard geschilderd in fietsmaatjesblauw.

Cruciaal bij het gebruik van de aangepaste fietsen is het strikt volgen van het Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp-protocol dat primair nauwgezet de geldende overheidsmaatregelen benoemt van ‘niet ziek’, hygiëne, 1,5 meter, et cetera. Vóór en na het fietsen moet de vrijwilliger de fiets aan beide kanten met desinfectiespray secuur schoonmaken. Daarnaast is er speciaal voor de praktijk van fietsmaatjes een driedeling gemaakt van gasten die mogen duofietsen. Met de eigen huisgenoot kan op de gewone duofiets gefietst worden. Als de gast zelfstandig op de fiets kan plaatsnemen of een verzorgende of huisgenoot hem daarbij kan helpen, dan komt de aanpaste fiets in beeld. Maar als het op- en afstappen van de fiets alleen kan met behulp van de eigen vrijwilliger, dan kan geen anderhalve meter afstand gehouden worden en is het duofietsen dus helaas niet mogelijk. Lees het in het Leiderdorpsweekblad.

Of andere lokale fietsmaatjes het voorbeeld van LeidenLeiderdorp gaan volgen is niet bekend, maar bouwtekening en protocol zijn voor hen vrij verkrijgbaar. Wie pakt deze handreiking aan?

Fietsmaatjes brengen de buurt dichterbij. Inspirerend!