Nieuws

Terug

Studie Universiteit Maastricht: ‘geen aanwijzingen voor hersenschade na ernstige corona’

Mensen die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie van Universiteit Maastricht onder leiding van Caroline van Heugten. In het onderzoek werden twee groepen coronapatiënten gevolgd: 104 mensen die op de gewone verpleegafdeling hadden gelegen en 101 mensen die op de ic opgenomen waren geweest. De onderzochte patiënten bleken niet meer afwijkingen in hersenfuncties en denkfuncties te hebben dan andere groepen ernstig zieke patiënten. Wel had meer dan de helft van de patiënten in de studie last van allerlei langdurige klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een verminderde kwaliteit van leven. De oorzaak van deze klachten is niet duidelijk. Juist daarom vragen ze volgens de onderzoekers blijvend aandacht, zorg en ondersteuning. De wetenschappelijke publicatie ‘Neurological and (neuro)psychological sequelae in intensive care and general ward COVID-19 survivors’ is te lezen op de website van het European Journal of Neurology.

"We hadden verwacht dat mensen uit de groep ic-patiënten, die per slot van rekening het ernstigst ziek waren, ook de grootste hersenschade en meer klachten zouden hebben", legt de Maastrichtse hoogleraar klinische neuropsychologie Caroline van Heugten uit. Maar dat was niet zo. "De MRI-scans van de hersenen waren grotendeels vergelijkbaar, alleen zagen we op de MRI-scans van de ic-patiënten wel meer microbloedinkjes. Patiënten met zulke microbloedingen hadden overigens niet meer stoornissen of klachten."

Ook waren er geen verschillen tussen beide groepen in denkfuncties of mentaal welzijn. Wel had meer dan de helft van de patiënten die gevolgd werden last van klachten als vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Zulke klachten worden ook wel 'langdurige covid' genoemd. Ze komen ook voor bij mensen die niet naar het ziekenhuis hoefden na besmetting met corona, aldus Van Heugten. De oorzaak van dit soort klachten is nog niet duidelijk. Op de website van Universiteit Maastricht lees je het volledige nieuwsbericht.

Studie Universiteit Maastricht: ‘geen aanwijzingen voor hersenschade na ernstige corona’