Nieuws

Terug

Surftherapie doet wonderlijke dingen met mensen na hersenletsel

Surftherapie is een nieuwe uitdagende vorm van revalidatie na een neurologische aandoening. Deelnemers gaan met SUP (Stand Up Paddle) boards de zee op. Dat is niet alleen leuk maar draagt ook bij aan het neurologisch herstel. Voor herstel na een beroerte is uitdagende revalidatie in een uitdagende omgeving met grote fysieke intensiteit van groot belang. Surftherapie voldoet aan al deze criteria. Surfen is een uitdagende activiteit, nog meer als je het gebruikt om te revalideren. Het strand, het water, het buitenzijn past bij een uitdagende omgeving. Bewegen door het zand, het water, de golven en alle inspanningen om op het board te komen zijn fysiek zeer intensief.

Op het water lukt het niet om na te denken wat je moet doen. Om op het board te blijven, word je gedwongen om gebruik te maken van automatische reacties. Omdat deze hersenactiviteit vaak in een ander gebied zit dan de hersenschade zie je dat de bewegingen veel beter en soepeler gaan. Dit geeft vertrouwen en dat zie je terug in het gehele bewegingspatroon na de surfsessie.

Wereldwijd zijn 50 surftherapie organisaties die onafhankelijk van elkaar surftherapie aanbieden aan bijvoorbeeld kinderen met autisme, adhd, jongeren met ernstig psychische aandoeningen en veteranen met PTSS. Wetenschappelijke studies onderstrepen de meerwaarde en potentie van deze therapievorm bij deze doelgroepen. De begeleiders van Stichting surftherapie.nl zien wonderlijke veranderingen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel tijdens de therapie en horen deze ook terug van therapeuten, deelnemers en hun gezinsleden.

Wereldwijd wordt surftherapie aan uiteenlopende doelgroepen gegeven. Voor de effecten van surftherapie op mensen met niet aangeboren hersenletsel, is geen wetenschappelijk bewijs. Daarom is Rosalie Denneman, docent-onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool Eindhoven en UMC Utrecht en vrijwilliger bij de stichting Surftherapie.nl, een onderzoek gestart rondom een intensieve surfweek met tien deelnemers. Met een beweegmonitor wordt het beweeggedrag in het dagelijks leven en de energiewaarde voorafgaand aan en na de surfweek in kaart gebracht. In de loop van 2021 zijn er resultaten. ‘Het zou heel mooi zijn als we die internationaal kunnen delen. Kanttekening is dat het maar tien deelnemers zijn met een grote mate van variabiliteit in de mate en ernst van het hersenletsel. Tussen deze personen zijn grote verschillen in niveau van fysiek en cognitief functioneren. Hierdoor zal er meer spreiding zijn in de data en verwachten we vooral verandering op individueel niveau.’ Alle beetjes helpen bij het inzichtelijk krijgen van de werking. Tot die tijd bewijzen vrolijke en zelfverzekerde deelnemers, ontroerde naasten en kleine wonderen de meerwaarde van surftherapie.

Neem vooral een kijkje op www.surftherapie.nl. Hier schrijven en vertellen deelnemers over hun unieke ervaring met surftherapie. Bekijk hun facebookpagina hier. En lees een interview met deelneemster Stella in het Revalidatiemagazine.

 

Surftherapie doet wonderlijke dingen met mensen na hersenletsel