Nieuws

Terug

'Te weinig kennis over NAH werkt agressief gedrag in de hand’

In het TVV tijdschrift voor verzorgenden lazen we het artikel ‘Te weinig kennis over NAH werkt agressief gedrag in de hand’. Hoe zit dat dan? En wat kun je er aan doen? Bij cliënten met NAH ligt de focus in de zorg meestal op het lichaam. Voor het mentale welzijn is vaak minder aandacht. Dit kan agressief en achterdochtig gedrag in de hand werken: “Ik heb verzorgenden hierom zien stoppen met werken.”. Dit stelt Arno Prinsen, docent hersenletsel en auteur van de boeken ‘Heb ik een probleem dan?’ en ‘Ga toch weg!’. Ook geeft hij op het Nursing congres ‘Niet-aangeboren hersenletsel’ een lezing met tips over ziekte-inzicht bij mensen met NAH. Veel mensen met NAH hebben geen of beperkt ziekte-inzicht. Dit betekent dat zij zich niet realiseren dat ze minder kunnen dan voorheen. Dit kan zorgen voor frustratie en depressieve gevoelens.

“Ik kom vaak in zorginstellingen en de thuiszorg,” vertelt Prinsen, “en zie dat verzorgenden bij cliënten met NAH de meeste moeite hebben met de gedragsmatige kant.” De cliënt kan bijvoorbeeld geagiteerd reageren als de verzorgende binnenkomt. Die boosheid komt vaak doordat mensen niet meer begrijpen hoe hun wereld in elkaar zit, legt Prinsen uit: “Ze begrijpen zichzelf en hun eigen gedrag niet, ze snappen niet waarom de verzorgende komt helpen met wassen en aankleden en krijgen daar discussies over. De cliënt kan zich dan heel alleen voelen en soms zelfs achterdochtig raken. In dat laatste geval ontwikkelen in zijn hoofd gedachtes, die zeggen dat de wereld om hem heen kwade bedoelingen heeft. En dan word je als verzorgende algauw gezien als medewerker van de boze buitenwereld. Zo kan er verbale en soms zelfs fysieke agressie ontstaan.”.

Prinsen spreekt uit ervaring: zijn moeder kreeg NAH door een hersenziekte. Zij verhuisde naar een zorginstelling, waar ze regelmatig haar sleutel kwijt was. Prinsen: “Ze snapte niet dat haar geheugen niet werkte. En om het begrijpelijk te maken voor zichzelf, zei ze dat een medewerker haar sleutel had gestolen. Ik heb verzorgenden zien stoppen met werken, omdat ze zich zulke beschuldigingen zo aantrokken. Het is belangrijk dat je weet dat dit gedrag wordt veroorzaakt door het ziekteproces in het hoofd van je cliënt.” Prinsen pleit ervoor dat verzorgenden meer scholing krijgen in deze emotionele kant van NAH. Lees het hele artikel op de website van TVV voor verzorgenden.

Een manier om geschoold te raken is het bijwonen van het ‘Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel’. Op maandag 19 april 2021 organiseert Nursing het Niet-aangeboren hersenletsel congres voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Dit is de 10e editie! Meer informatie lees je op de website van Nursing. Daar kun je je aanmelden voor dit congres.

'Te weinig kennis over NAH werkt agressief gedrag in de hand’